Minder personeelstekort in de zorg: zet in op participerend roosteren

Désirée Aries
5/4/2022

Désirée Aries, Growth Manager C-quential

Het lijkt een open deur: bij het tegengaan van personeelstekort in de zorg is investeren in het behouden van bestaande medewerkers nóg belangrijker dan investeren in het aantrekken van nieuwe medewerkers. Toch valt hier voor veel zorginstellingen nog veel te winnen. Hoewel vrijwel elke HR manager in de zorg die ik spreek topprioriteit geeft aan minder verloop, missen zij soms nog een belangrijk middel op hun netvlies om het verloop te verminderen: het rooster. In deze blog ga ik in op een manier van roosteren die bijdraagt aan minder verloop in de zorg: participerend roosteren.

Eén van de HR Managers in de zorg die ik onlangs sprak vertelde me: “Tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie kregen we applaus en waren we ‘sexy’. Nu is het werken in de zorg weer wat het altijd was: hard werken, onregelmatige werktijden en soms heftige situaties.” Net als veel andere zorginstellingen kampt deze organisatie met personeelstekort. Het behoud van medewerkers heeft topprioriteit, maar de slagkracht van de organisatie is beperkt. Salaris? Dat is CAO-conform en hetzelfde als bij collega-zorginstellingen. Vakantiedagen? Idem. Opleidingsmogelijkheden? Idem. Invloed op het rooster…

Gebrek invloed medewerkers op rooster

Een gebrek aan invloed op het rooster. Bij deze organisatie is dat recent tijdens exitgesprekken en in het medewerkerstevredenheidsonderzoek door medewerkers genoemd als (mogelijke) reden om de organisatie te verlaten. De betrokkenheid van de medewerkers bij hun werk en patiënten is groot, maar omgekeerd voelen zij dat vanuit de werkgever onvoldoende. Wat blijkt: enkele collega-zorginstellingen in de regio blijken beter in staat om tegemoet te komen aan de werk-privé balans van medewerkers. In andere gevallen stappen medewerkers niet over naar een collega-zorginstelling, maar kiezen zij ervoor helemaal zelf te bepalen wanneer zij willen werken: zij worden ZZP’er.

Participerend roosteren belangrijk wapen

Met participerend roosteren heeft elke zorginstelling een belangrijk wapen in handen om het verloop te verkleinen. Organisaties die participerend roosteren geven medewerkers invloed op het rooster, zoals op het ruilen van diensten, het regelen van vervanging, het vastleggen van meer- en minderwerk en het aanvragen van verlof. Dit zorgt voor tevreden medewerkers die vaker bereid zijn extra uren te werken. Hierdoor kun je de inhuur van uitendkrachten en zzp'ers beperken en forse besparingen realiseren. Ben jij HR Manager bij een zorginstelling en geef je topprioriteit aan minder personeelstekort? Zet dan in op participerend roosteren.

Medewerkers belangrijkste kapitaal organisatie

In de HR Benchmark 2022 van Visma Raet noemt Sven Rickli, Strategisch directeur bij Nolost, medewerkers het belangrijkste kapitaal van een organisatie. Hij vindt dat de inzetbaarheid van medewerkers om deze reden topprioriteit moet hebben. “Als je het verlies van je medewerkers niet kun tegengaan en in deze krappe arbeidsmarkt de personeelstekorten niet kunt invullen, dan heb je simpelweg geen bestaansrecht als organisatie. Zonder je mensen kun je niet leveren”

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of direct aan de slag? Neem contact op met Désirée Aries op desiree.aries@c-quential.nl of 06 11 36 17 22 of maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inspiratiesessie.