Online planningssoftware: drie tech-trends die de toekomst bepalen

Steven van Houwelingen
10/2/2022

Steven van Houwelingen, Technisch Directeur C-quential

De coronapandemie heeft bij veel organisaties de roadmap omtrent personeelsplanning volledig overhoop gehaald. Dat is op zich logisch: organisaties die noodgedwongen bezig zijn met de korte termijn stellen beslissingen voor de lange termijn uit. Aan de andere kant biedt deze doorontwikkeling een uitstekend perspectief om na corona sterker uit de startblokken te komen. In deze blog zet ik drie tech-trends op een rij die de toekomst van online planningssoftware bepalen.

Mobile first

Het tijdperk waarin planningssoftware voornamelijk op desktops in gebruik was, is definitief voorbij. Het hybride werken en de gewenning steeds meer via een mobiel te regelen vragen om flexibele software die voor organisatie, managers en medewerkers altijd en overal op een mobile device beschikbaar is. Uit onderzoek door Techjury blijkt zelfs dat in 2021 54,25 procent van alle internetverkeer heeft plaatsgevonden via smart phones.

Sommige organisaties maakten al enkele jaren geleden de overstap naar mobile first roosteren. Toch wordt daar er nog niet altijd het maximale uitgehaald, omdat minder digitaal vaardige medewerkers vasthouden aan hun ‘vertrouwde’ desktop. Besteed bij de overgang naar mobile first roosteren altijd extra aandacht aan de gebruikersadoptie van deze groep. Zo worden ook zij snel bereikt als een belangrijke of gewilde dienst wordt aangeboden om ingevuld te worden.

Gamification

Organisaties die werken met flexibele online personeelsplanningssoftware zijn in staat om het planningsproces fundamenteel anders in te richten. Zij geven medewerkers bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om zelf diensten te ruilen en vervanging te regelen. Wie dit optimaal inzet zorgt niet alleen voor hogere opbrengsten door meer betrokken medewerkers, maar ook voor lagere kosten door de inzet van minder planners en minder externen.

Een goed voorbeeld van een optimale inzet is een ‘marktplaats-concept’, waarbij medewerkers in een centrale omgeving, over bedrijfsonderdelen en locaties heen, diensten kunnen ruilen en vervanging kunnen regelen. Het toevoegen van spelelementen aan het online planningsproces wordt steeds vaker succesvol toegepast. Dit artikel op HR Trend Institute liet al in 2019 zien dat gamification een belangrijke aanjager van meer medewerker-engagement is.

Digitale ecosystemen

Nog niet zo lang geleden was het verbinden van het planningssysteem met HR-systeem een vooruitstrevende manier van efficiënt werken. Daarna volgde de integratie met overige externe systemen die binnen organisaties in gebruik zijn, zoals het Management Informatie Systeem en het EPD/ECD-systeem. Zo werken alle betrokkenen altijd en overal met de dezelfde actuele data (‘single source of truth’).

De volgende stap in het vooruitstrevend efficiënt werken is de integratie van het planningssysteem met externe systemen die bij klanten, leveranciers of ketenpartners in gebruik zijn. Denk hierbij onder meer aan de integratie met de systemen van één of meerdere uitzendbureaus. Daarmee kunnen in minder tijd meer uitzendkrachten ingezet worden, zonder ook maar één handmatige handeling. Van al deze trends is dit waarschijnlijk de meest disruptieve. Al in 2020 wees onderzoek van EY uit dat 68% van de toenmalige zakelijke beslissers dit soort digitale ecosystemen zag als de enige manier om succesvol te zijn in hun markt.

Na corona sterker uit de startblokken

De pandemie is een uitdaging voor de hele keten die betrokken is bij online personeelsplanning. Het goede nieuws is dat we na corona sterker uit de startblokken kunnen komen. Hierbij geldt één voorwaarde: dat we deze drie tech-trends die de toekomst van online planningssoftware bepalen, omarmen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of direct aan de slag? Neem contact op met Steven van Houwelingen op steven.vanhouwelingen@c-quential.nl of maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inspiratiesessie.