Waarom geen organisatie meer zonder online personeelsplanning kan

C-quential
14/1/2022

De coronapandemie zet nog steeds de wereld van veel organisaties op zijn kop. Personeelsplanning is één van de zaken die voor grote problemen zorgt. Het niet altijd en overal in controle zijn over het rooster heeft direct negatieve gevolgen voor organisaties, medewerkers en klanten. In dit interview met Eric de Jong, Directeur van Roosterplanning, gaan we in op de essentie voor organisaties van online personeelsplanning die altijd en overal werkt.

Waarom is het belang van een online personeelsplanning die altijd en overal werkt, essentieel?

“Het personeelstekort heeft een enorme impact in veel sectoren. Tegelijk zien we dat door verhoogd ziekteverzuim en druk op de medewerkers er minder medewerkers beschikbaar zijn. Hierdoor ervaren zij een hoop stress. In zo’n situatie is flexibele planningssoftware met een module die bijvoorbeeld koppelt met uitzendbureaus essentieel. Zo kun je makkelijk externe mensen inschakelen en je eigen personeel ontlasten.”

Hoe werkt deze flexibele planningssoftware?

“Door het gebruik van SaaS (Software as a Service) kun je als organisatie flexibel online roosteren verwezenlijken. SaaS-software draait niet meer lokaal, op de computers zelf, maar extern, in de cloud. Zo zijn organisaties, leidinggevenden en medewerkers op elk tijdstip, elke locatie en elk device in controle over het rooster en loopt het personeelsplanningsproces – zelfs tijdens een pandemie – niet vast.”

Heeft de huidige situatie positieve gevolgen voor de toekomst?

“Het grootste voordeel is de brede acceptatie bij organisaties dat er meer online kan. Hierbij is de bewustwording van de urgentie van een online rooster enorm vergroot. Bij organisaties die niet online roosteren is het onvermijdelijke gevolg een onoverzichtelijke personeelsplanning. Het gevolg daarvan is een disfunctionerende organisatie. In geval van maatschappelijk relevante organisaties, zoals zorginstellingen, GGD’s, veiligheidsregio’s en handhaving, heeft dan de hele samenleving een probleem.”

Wat is hierin de belangrijkste ontwikkeling?

“De coronapandemie is een enorme versneller van de digitale transformatie. Dé ontwikkeling op het gebied van online roosteren van de komende jaren is dat niet meer de softwarebedrijven bepalen hoe het werkt bij de klant, maar dat de software zo flexibel wordt dat die het proces van de klant en de gewenste veranderingen kan volgen. Het grote voordeel van beginnen met zo’n planningsysteem is dat je de hele investering binnen één jaar terugverdient.”

De investering binnen één jaar terugverdienen: hoe werkt dat precies?

“Doordat processen binnen de organisatie geautomatiseerd worden, bespaar je als organisatie kosten. Wij onderzoeken permanent hoe personeelsplanning meer en beter automatisch kan. Onze verwachting is dat in de toekomst de beschikbaarheid van de medewerker leidend zal zijn in de planning. Nu zitten er vaak nog mensen tussen die de diensten aangeven. Uiteindelijk gaat software dat doen.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de toegevoegde waarde voor jouw organisatie van flexibele online personeelsplanningssoftware die altijd en overal werkt? Maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvende demo van Roosterplanning en ontdek de kracht van flexibel online roosteren voor jouw organisatie.