Waarom steeds meer organisaties voor best-of-breed planningssoftware kiezen

Steven van Houwelingen
24/5/2022

Steven van Houwelingen, Technisch Directeur C-quential

Als organisatie kun je voor je personeelsplanningssoftware kiezen voor een best-of-breed oplossing of voor een all-in-one oplossing. De afgelopen jaren kozen steeds meer organisaties voor een best-of-breed oplossing en dat aantal zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen. Dit komt omdat best-of-breed software beter en sneller aansluit op branche- en organisatiespecifieke processen en het eenvoudiger en overzichtelijker is in het gebruik is voor ingeplande medewerkers. In deze blog vertel ik wat hiervan de voordelen zijn.

Voor een goed begrip: eerst de verschillen tussen best-of-breed en all-in-one op een rij. Kort samengevat: kies je voor best-of-breed planningssoftware dan heb je de keuze uit meerdere leveranciers en dus voor de best passende planningssoftware bij je roosterbeleid. Kies je voor all-in-one planningssoftware dan maak je gebruik van de standaard meegeleverde planningssoftware uit je all-in-one pakket. In deze pakketten, met verder standaardsoftware voor onder meer HRM, Finance en CRM, is personeelsplanning vaak het ondergeschoven kindje.

Waarom werd er vaak gekozen voor all-in-one planningssoftware?

Tot enkele jaren geleden koos een ruime meerderheid van de organisaties voor het gebruik van all-in-one planningssoftware. Dit had twee redenen:

  • Het koppelen van verschillende best-of-breed oplossingen was praktisch onmogelijk
  • De focus in het gebruik lag op de wensen en behoeften van stafmedewerkers

De afgelopen jaren heeft technologische vooruitgang de integratiemogelijkheden sterk verbeterd. Moderne SaaS-systemen bieden koppelvlakken (API’s) waardoor integratie veel eenvoudiger is geworden. Voorheen werd er veel vaker gekozen voor all-in-one planningssoftware omdat het koppelen van verschillende oplossingen praktisch onmogelijk was.

Verder is in deze periode, als gevolg van het personeelstekort, het belang van medewerkerstevredenheid en productiviteit toegenomen. Zodoende is bij bestuurders en managers het inzicht gegroeid dat ingeplande medewerkers de belangrijkste stakeholders zijn bij personeelsplanning. In het verleden viel de keuze veel vaker op all-in-one planningssoftware omdat de focus in het gebruik lag op de wensen en behoeften van stafmedewerkers.

Wat zijn de voordelen van best-of-breed planningssoftware?

Globaal bieden best-of-breed oplossingen de beste mogelijkheden voor innovatie en maatwerk. Dit komt omdat nieuwe features niet eerst doorontwikkeld hoeven te worden om in het grotere geheel van een all-in-one pakket te passen. Door de verbeterde integratiemogelijkheden en het, als gevolg van het personeelstekort, toegenomen belang van medewerkerstevredenheid en productiviteit, maakt best-of-breed personeelsplanningssoftware in de dagelijkse praktijk in twee zaken het verschil:

  • Betere en snellere aansluiting op branche- en organisatiespecifieke processen
  • Eenvoudiger en overzichtelijker gebruik voor ingeplande medewerkers

Elke organisatie kent branche- en organisatiespecifieke processen, zoals de Arbeidstijdenwet, CAO’s en bedrijfseigen regelingen. Deze processen veranderen voortdurend. Al deze veranderingen moeten goed en snel doorgevoerd worden in je planningssoftware om te kunnen voldoen aan alle in- en externe wet- en regelgeving.

Personeelsplanning raakt aan voor veel medewerkers zeer belangrijke aspecten van hun baan: salaris en een gezonde werk-privé balans. Een modern roosterbeleid geeft medewerkers invloed op bijvoorbeeld het ruilen van diensten, het regelen van vervanging, het vastleggen van meer- en minderwerk en het aanvragen van verlof. Daarom moet planningssoftware eenvoudig en overzichtelijk zijn in het gebruik voor ingeplande medewerkers, ook op mobiele devices.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp of direct aan de slag? Neem contact op met Steven van Houwelingen op steven.vanhouwelingen@c-quential.nl of maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvende inspiratiesessie.